~ STUDIOs CREW ~

Tuesday, April 26, 2011

Antara FOUNDATION, CONCEALER & BB CREAM

HOLLA!!!...

Hai my dear lovely readers...
Semalam lepas publishkan 'tips cantik dalam masa 10 minit', ada yang tanya ngan Satin apa beza antara 'FOUNDATION', 'CONCEALER' ngan 'BB CREAM'?

Jadi untuk memudahkan (tak yah nak eksplain kat sorang2)... Satin wat artikel ni supaya u all suma boleh baca dan kongsi bersama...


FOUNDATION

Foundation ni sebenarnya merupakan bedak asas pertama yang digunakan sebelum merias wajah atau muka korang selanjutnya. Biasanya foundation boleh didapati dalam 3 jenis iaitu stick, cecair atau cream.
Liquid foundation


Stick Foundation


Cream Foundation

Fungsi foundation :
  1. Untuk menutupi kekurangan pada kulit wajah dan membuat warna kulit kelihatan lebih menonjol.
  2. Untuk menyamarkan noda serta lingkaran hitam di daerah mata serta menutup segala cela di wajah.
  3. Foundation yang berlainan warna boleh digunakan sebagai shading (warna gelap) dan highlight (warna terang) pada beberapa bagian wajah. Ini akan menjadikan bentuk wajah lebih sempurna dan menonjol.

Untuk mengaplikasikan foundation kat muka, sebaiknya korang gunakanlah sponge (berbentuk segitiga dari bahan sintesis -banyak jual kat kedai-) yang telah dibasahkan supaya sapuan lebih rata dan halus.


CONCEALER

Concealer pulak ialah penyamar noda dimana teksturnya nampak cam sama ngan foundation. Biasanya boleh didapati dalam bentuk cecair (cream/gel) atau bentuk padat (lipstik/pensel)


 
 Liquid & Cream

Lipstick & Pencil

Fungsi utama concealer ialah untuk menutup segala cela dan kekurangan pada kulit muka korang, contohnya cam jerawat, bekas jerawat, noda hitam, lingkaran hitam bawah mata, scar atau parut ringan atau sebahagian dari garis halus. Penggunaan concealer ni akan membuatkan wajah korang menjadi flawless atau senang cakap halus mulus tanpa noda.

Perkara paling penting dalam penggunaan concealer ialah pemilihan warna yg tepat dan cara mengaplikasi yang betul.
Pilihan warna paling ideal ialah 1 tingkat lbh gelap dari warna asal kulit wajah. Sebabnya kalau korang pilih warna yang lebih cerah, ianya akan menonjolkan daerah yang korang berusaha nak samarkan.
Dan untuk hasil yang lebih baik, gunakanlah pelembab wajah terlebih dahulu sebelum menggunakan concealer. Pastu baru korang pakai foundation. Ada gak yang pakai foundation dulu baru pakai concealer.

Tapi kan sebenarnya kalau korang nye muka tak la teruk sangat masalah atau cela yang ada, korang gunakan pelembab dan concealer pun da cukup, tak yah nak pakai foundation. Sebabnya dalam hal menutupi cela di kulit wajah ni, penggunaan concealer jauh lebih efektif daripada foundation. Tapi jangan lak korang aplikasikan concealer kat seluruh kulit muka korang sebab ianya akan mejadikan riasan muka korang kelihatan penuh... Cam pakai topeng lak.

Dan kalau korang pakai foundation pulak, pastu korang tengok segala cela kat muka korang da tak nampak, korang tak yah la sesusah nak pakai concealer pulak... Haa kang berdouble-double cream bertepek kat muka, hilang lawa jadi buruk...


BB CREAM

Apa benda pulak BB Cream ni ek?
BB CREAM ni sebenarnya singkatan dari 'BLEMISH BALM CREAM' iaitu balsam kecantikan kulit. Ianya merupakan satu produk kosmetik semua-dalam-satu yang pertama kat Asia (rasanya kat dunia jugak kot)


 Contoh BB Cream
BB CREAM :
Base + Foundation + Concealer + Sunblock + Moisturiser + Oil Control + Healing Properties (Skin Regeneration, Pore Tightening, Skin Toning) + Optional Feature (Anti-Wrinkle/Brightening/Whitening)

Cream ni mula 'fofular' di kalangan selebriti di Korea, selepas salah seorang artis kat sana menjalani rawatan laser kat muka. Doktor menyarankan artis tu pakai BB Cream lepas tengok wajah dia jadi halus dan licin berbanding sebelumnya.

Lepas jer testimoni tentang kesan BB Cream yang mengagumkan ni tersebar, BB Cream ni menjadi produk kosmetik yang "MESTI DIMILIKI" oleh gadis atau kaum wanita dan jugak artis kat Korea sana.

BB Cream ni dah dianggap sebagai "cream ajaib" sebab kemampuannya untuk memperbaiki kulit dan buat mekap jadi lebih mudah.
Perbezaan antara BB Cream ni ngan produk kosmetik lain, especially foundation ialah, BB Cream merupakan kosmetik pertama yang sekaligus boleh merawat kulit.

Fungsi BB Cream :
  1. Sebagai essential krim, menutrisi kulit dan menghaluskan kulit sehingga menampakkan macam selembut sutera (chewah!!).
  2. Sebagai pelindung tabir suria. Ini kerana kandungan SPF-15 yang terdapat pada krim ni dapat melindungi kulit dari sinar UV yang boleh menyebabkan bintik hitam kat kulit muka.
  3. Membantu membaik pulih masalah kulit dan melindungi kulit wajah daripada bahan kimia merbahaya dari produk mekap lain.
  4. Yang utama ialah boleh menggantikan foundation. Iaitu berfungsi sebagai bedak asas di mana akan menyebabkan mekap nampak sempurna dan wajah tidak berminyak sepanjang hari.

Kebaikkan BB Cream :

1) Hasil selepas sekali pakai 
  • Dapat menjadikan kondisi kulit lebih baik dan lebih sihat serta dapat menutup segala cela pada wajah seperti jerawat, pori-pori, noda-noda, garis halus dan warna yang tidak sekata TANPA menyumbat pori-pori dan merosakkan kulit.

2) Hasil selepas 1 bulan 
  • Berfungsi sebagai oil control dan moisturiser (pelembap), BB Cream juga membantu kulit melawan sinar UV dan pencemaran udara yang boleh merosakkan struktur kulit wajah.  Berjaya mengecilkan pori-pori dan kulit akan menjadi lebih halus, lembut dan sihat.

*Asal mulanya krim ini dicipta untuk mereka yang telah menjalani rawatan laser.

HAA.... Jelas tak? Kalau tak jelas korang baca la banyak kali sampai paham.
Lepas ni pandai-pandai la korang nak pakai yang mana satu untuk korang nye base mekap yea...

Yang paling pentingkan... ini semua hanyalah tipu helah untuk jadi cantik... bukan natural beauty, tapi kosmetik beauty... Sebab pakai mekap... cuba korang keluar umah tanpa secalit mekap pun kat muka... Pas basuh muka, terus je keluar....  HAHAHAAAAA!!!!..... ADA BERANI?????
Satin berani!!.... sebab da natural beauty.... heheheheee.... Jangan maraaaah aaa!!!....





13 comments:

EmpayarUtama said...

1. Cuma tahu antara Hart Foundation, Koko Beware, John Cena, WWE.

2. Pergi ke Settings -> Formatting -> Timestamp Format -> try satu-satu untuk dapatkan tarikh (calendar) tu keluar kat atas kanan entri. Nampak tak ‘undefined’, ‘undefined’? Sepatutnya keluar tarikh dan kita tahu bila entri ini dipos/publish.

Ratu Satin said...

EmpayarUtama:
1. Ok gak la tue... kira ada kena-mengena ngan foundation... Ahaks!

2. TQ coz bgtau... t g 'bengkel' btlkan. Slma ni x perasan lak benda alah tue.. (^_^)

miey said...

lepas pakai bb cream tu, kena pakai compact powder kah? one more thing, can u suggest me which bb cream suitable for sensitive skin. tq :)

Anonymous said...

nak tanya . kalau pakai bb cream tak payah pakai foundation?bolih kee?

Ratu Satin said...

@ Miey > bb cream adalh pengganti foundation. skup sekadar 1 layer compact/loose powder slps memakai bb cream :)

@ anon > x perlu kg pkai foundation slps pkai bb cream. sekiranya msih ad cela yg klihatan, blh sapukan concealer dgn kadar yg tipis.. ;)

AkuhanyaHambaNYA said...
This comment has been removed by the author.
AkuhanyaHambaNYA said...

Jadi 3 prduk nie utk mnutup cela jelah? Bkn mnrawat skali ke?

Ratu Satin said...

@ AkuhanyaHambaNYA > ye dear... produk ni hanya berfungsi untuk menutup cela... & tidak berfungsi utk merawat wajah.. ^_^

AkuhanyaHambaNYA said...

Ouh...
Terimakasih. Info yg berguna :)

zhaa said...

I brani kua tnpa mekap . Hihi

Anonymous said...

nak tny..blh ke klau pkai concealer je tnpa pkai bb cream?

Marry Scott said...

I love these tutorials! They are so pretty, and easy enough to follow. Thanks for posting again, I will be trying out the three twisted buns for a holiday party!

Kiema Nordin said...

Sekarang baru tahu apa beza foundation, concealer and bb cream. Yeayyy thankyou satin 💕