~ STUDIOs CREW ~

Tuesday, April 26, 2011

Tips Cantik Dalam 10 Minit

Haii dear readers!!...
Waaa... lama tul la tak wat artikel baru untuk blog nie...
Kesian blog ni eak...

K la tak pew...
Ari ni Satin update artikel baru untuk korang semua...

For ladies yang suka mekap... selalunya la kan, berapa lama korang amik masa untuk bersolek bagi menghadiri sesuatu majlis, atau pun sesaje solek untuk g jenjalan?
1/2 jam? 1 jam? atau lebih??? Ermm... lama tue...
Dibuatnya kot korang kesuntukan masa, mesti korang kelam kabut kan untuk bersiap secepat mungkin....

So... kat sini Satin nak ajar dan bagi tips kat u all semua camane nak mekap jadi cantik hanya dalam 10 minit! Tak percaya??? Jom tengok...



3 MINIT PERTAMA :
Cover seluruh wajah yang tak sekata warna especially kat area mata yang selalu ada gelung hitam atau eye bag dengan bedak asas atau foundation.
Pastikan ton kaler bedak asas korang lebih cerah daripada warna asal kulit korang ya.
Pastu sapu lak ngan korang nye compact powder. Tak kisah la kalau compact powder tu just press powder pun sebab korang da letak foundation tadi kan...

MINIT KE-4 HINGGA 5 :
Sapukan pembayang mata atau senang cakap eyeshadow kaler krim. Sebab tekstur kaler krim ni lebih mudah nak diratakan pada kelopak mata walaupun cuma pakai jari.
Satin suggestkan korang pilih la warna dari kelompok kaler-kaler natural cam coklat, coklat tembaga dan keemasan atau pun light pink.
Kalau rerasa nak glamour sket korang pakai la eyeshadow yang mengandungi glitter...

MINIT KE-6 HINGGA 7 :
Kalau sesape yang bulu mata tak lentik semulajadi, tak yah sesuah nak pakai bulu mata... Korang lentikkan la bulu mata korang pakai penyepit bulu mata. Pastu apply kan maskara kaler hitam supaya mata nampak galak dan cantik. Sebaik-baiknya sapu maskara sebanyak 2 lapisan. Kompom mata korang akan nampak segar.

MINIT KE-8 :
Sapukan pemerah pipi dengan menggunakan tona warna pink yang lembut atau tidak terlalu terang. Contohnya cam kaler sheer coral atau sheer plum. Sapukan kat atas tulang pipi. Trik pemakaian pemerah pipi untuk lebih perfect ialah dengan cara korang senyum masa sapuannya. Sebab kalau korang senyum tulang pipi akan lebih senang nak nampak...

MINIT KE-9 :
Pakai gincu dengan rona lembut macam kaler merah jambu yang berkilau. Tak pun korang letak pengilat bibir yang ada tona kaler. Sebab kilauan yang dikenakan pada bibir korang akan membuatkan korang nampak lebih menawan.

MINIT KE-10 atau MINIT TERAKHIR :
Minit terakhir ni hanyalan minit untuk korang gunakan untuk memperbetulkan mana-mana solekan yang korang rasa kurang memuaskan.
Kat minit terakhir ni jugak korang boleh manfaatkan untuk tambah solekan. Contohnya kalau nak letak penggaris mata atau eye liner. Tak pun tambah pembayang mata yang lebih terang... kalau korang nak laaa...

Haaa... da pun siap... kan mudah.... Ringkas dan pantas!!
Tapi kalau la korang tak nak kelam-kabut atau nak elakkan dari menggunakan 10 minit emergency ni... Satin sarankan supaya sebaiknya korang rancang la dari awal apa yang korang nak pakai dan padankan dengan solekan. Sebaiknya korang da standbykan semua makeup yang korang nak guna pada malam sebelumnya. Susun la mekap korang cantik-cantik kat atas meja solek. Ianya akan membantu korang untuk lebih menjimatkan masa.

Satu lagi, jangan lupa bawak asas mekap korang masa keluar. Yang paling penting korang wajib bawak ialah compact powder, pengilat bibir, tisu, putik kapas dan kertas penyerap minyak atau span. Haa... masukkan jerk semua tu kat dalam handbag korang.

OK??? Ada faham??? Kalau tak percaya, cubala korang praktikkan! Pasti puas hati...


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@@@@@@@@@@@@@@



No comments: