~ STUDIOs CREW ~

Monday, May 09, 2011

Mengenal Warna Kulit

HOLLA EVERYBODY!!!!!.................

Kalau sebelum ni artikel tentang info mata dan rambut boleh dikira agak general untuk semua tak kira pompuan atau pun lelaki, kali ini Satin buat artikel khas untuk kaum Hawa. Untuk kaum Adam lak, kalau korang nak baca boleh jerk.. takde halangan pun... sekurang-kurangnya boleh dijadikan sebagai satu pengetahuan am....

Berkisar tentang penggunaan mekap, majoriti orang perempuan ni mesti nak pakai mekap walaupun sikit untuk kelihatan cantik di sesuatu majlis atau suasana. Tapi AWAS!!! Kadang-kadang warna yang korang pilih tu langsung tak kena dengan warna kulit korang. Kadang-kadang akibat dari salah pilih kaler, boleh menyebabkan wajah korang nampak lebih berusia dari yang sebenarnya.
Jadi, untuk mengelakkan dari benda macam tu berlaku terlebih dulu kita kena la tau dan kenal warna kulit kita....


MENGENAL WARNA KULIT



Menurut seorang pakar warna, Donna Fujii, jenis warna kulit manusia ni mengikut etnik atau bangsa dan terbahagi kepada 4 bahagian iaitu :
  • Etnik Asia, memiliki lebih banyak pigmen kuning dan coklat berbanding merah.
  • Etnik Kaukasia (kulit putih) mempunyai lebih banyak pigmen kuning dan merah berbanding pigmen coklat
  • Etnik Afrika (kulit hitam) memiliki paling banyak pigmen coklat.
  • Etnik Amerika Latin, mempunyai banyak pigmen coklat dan merah.
Jadi, bagi kita yang berwarganegara Malaysia ni, kita tergolong dalam etnik Asia yang bersifat memiliki warna kulit yang banyak pigmen kuning dan coklat. Dalam kategori Etnik Asia ni pulak, masih ada turutan warna kulit masing-masing iaitu :

1. PUTIH GADING (Ivory) :
Dalam etnik Asia kulit PUTIH GADING adalah warna kulit paling terang. Warna kulit ini kelihatan putih, terang dan ringan.
 
2. KUNING LANGSAT / COKLAT TERANG (Natural) :
Warna KUNING LANGSAT lak berada pada barisan tengah kulit etnik Asia.
Warnanya gelap sket dari putih gading dan kelihatan hangat, cerah dan penuh kekuatan.

3. SAWO MATANG / COKLAT GELAP (Beige) :
SAWO MATANG merupakan warna kulit yang paling banyak dimiliki oleh etnik orang Asia dan ianya mempunyai banyak pigmen warna coklat. Kesan warnanya kelihatan hangat dan sangat kuat.

4. GELAP / HITAM MANIS (TANS) :
Barisan warna kulit paling akhir untuk masyarakat etnik Asia dan paling sikit bilangannya. Tapi bagi mereka yang berkulit HITAM MANIS sepatutnya tidak perlu risau tentang penampilannya kerana mereka yang berkulit hitam manis ni biasanya mempunyai wajah yang 'exotic'....uuuuu.....


Da kenal warna kulit, jom cuba tips kat bawah ni untuk main mekap-mekap...



PEMILIHAN WARNA MEKAP MENGIKUT KESESUAI WARNA KULIT


PUTIH GADING (IVORY)



Eyeshadow :
Sebaiknya pemilik kulit putih gading memilih warna-warna dari nuansa muda atau pastel (warna yang mengandungi unsur putih) untuk merias bahagian mata. Sebabnya warna-warna ini akan menjadikan wajah kelihatan natural dan segar (fresh look). Kalau rasa-rasa nakkan kelainan, warna-warna cam hijau, biru, coklat atau apa saje pun boleh digunakan selagi warna-warna tersebut berada di dalam kelompok nada lembut atau pastel.
Blusher :
Suaikan blusher bertona pink (pink pucat, pink kecoklatan, pink pekat) atau peach pupus.


KUNING LANGSAT / COKLAT TERANG (NATURAL) 



Eyeshadow : 
Pilihan warna hangat seperti coklat, oren atau kuning tembaga dan keemasan paling sesuai untuk yang berkulit kuning langsat. Pilihan warna terang cam hijau, merah bata, dan warna-warna sejuk cam ungu gelap dan biru pun dapat menaikkan seri wajah bagi pemilik kulit ini. Tetapi kalau boleh laa... hindari warna pastel atau warna yang banyak mengandung unsur putih.
Blusher :
Suaikan rona pipi berwarna pink muda seperti baby pink, peach, oren kecoklatan atau coklat mocha.


SAWO MATANG / COKLAT GELAP (BEIGE)



Eyeshadow :
Elakkan dari menggunakan warna-warna yang redup atau warna pastel. Sebaliknya riaskan mata dengan menggunakan warna-warna yang cemerlang dan pekat seperti oren, coklat, warna emas atau dari kelompok nuansa merah dan hijau yang terang.
Warna-warna ini akan membuatkan riasan wajah kelihatan moden dan tidak terlalu polos.
Blusher :
Sebaiknya gunakan dari merah plum, oren pekat, bronze atau warna coklat muda untuk menampakkan wajah yang segar.


KULIT GELAP / HITAM MANIS (TANS)



Eyeshadow :
Jangan pandai-pandai nak gunakan warna eyeshadow yang terlalu terang. Cuba aplikasikan warna-warna yang berona agak gelap cam deep copper, bronze, biru tua, purple tua atau wine. Paduan warna ini akan memberikan kesan wajah yang lebih segar (fresh).
Warna-warna dari kelompok shimmer pun boleh digunakan umtuk yang berkulit hitam manis seperti silver, gold atau terra-cotta.
Blusher :
Pemakaian blusher sebaiknya menggunakan warna dari kelompok oren (peach, aprikot, coral, & deep oren), deep rose atau plum dan wine. tapi kalau nak kesan lagi baik, gunakan blusher jenis powder.


PEMILIHAN WARNA LIPSTIK MENGIKUT KESESUAI WARNA KULIT


Sekarang jom tengok kaler lipstik apa lak yang sesuai ngan kaler kulit kita ek.. Sebab kalau tersalah pilih kaler kang baik-baik nak jadi lawa bertukar lak jadi hodoh... huhuuu....






WARNA KULIT WAJAH

WARNA LIPSTIK


PUTIH GADING

KUNING LANGSAT


SAWO MATANG

HITAM
MANIS

MERAH JAMBU

Pink pucat
Pink kecoklatan
Shocking pink
Baby pink


Pink berry
Deep pink

Mocha pink

Sheer pink
Pink lembut

MERAH

Merah cabai
Merah keunguan


Merah murni
Merah bata
Merah maroon
Merah burgundy



Merah mahogany
Maroon

COKLAT

Coklat beige

Coklat mocha



Coklat mocha
Coklat toffee
Coklat plum

Hot coklat
Coklat karamel

Coklat tua
Coklat pekat
Coklat susu
Chestnut

OREN


True Orange




UNGU


Ungu kemerahan



Ungu plum

Orait!! sini dulu k... next time sambung lagi dengan tips & info lain ya...

K baiii....

3 comments:

Siti Aziz said...

waaa...thanks sis... ^_^V

Ratu Satin said...

@Siti Aziz:
Welcome dear...

Anonymous said...

[url=http://ivlkrwnnz.com]RrfKFejLSfwUDyTz[/url] , deHMu , http://yuxeflk.com