~ STUDIOs CREW ~

Sunday, August 07, 2011

Produk Penjagaan Kulit Wajah

Hai semua!!..
Berkisar tentang dunia kecantikan, setiap individu terutamanya kaum pompuan, konpom korang mempunyai set produk penjagaan kulit wajah tersendiri kat umah kan?? Tak kira la apa brand pun sama ada menggunakan brand yang paling branded atau pun yang biasa-biasa je... Yang penting produk tu mestilah serasi dan sesuai dengan kulit wajah korang!!

Contoh set produk penjagaan wajah

Set produk penjagaan kulit wajah ni selalunya ada dua set iaitu set siang dan jugak set malam dan fungsi setiap satunya ada yang sama dan ada jugak yang berbeza-beza. Ini la yang selalunya membuatkan pengguna confuse tentang fungsi-fungsi setiap produk tersebut. Lebih-lebih lagi bila penerangan yang diberikan di setiap botol atau label berbeza-beza mengikut jenama yang dijual.
So kat sini Satin akan cuba tolong bagitau korang atau sesapa yang nak tau tentang fungsi setiap satu produk dalam set penjagaan kulit wajah secara general okey!!


1. SUSU PEMBERSIH (MILK CLEANSER)

Susu pembersih ni teramat-amatlah sesuainya digunakan sebagai pencuci pertama.
Struktur susu yang sangat lembut dan mengandungi protein berfungsi untuk :
  • Membuang semua kotoran dan juga sel kulit mati.
  • Membantu mencerahkan kulit.
  • Bertindak sebagai agen anti penuaan.
  • Menyembuhkan luka dalaman.
  • Memulihkan sel baru untuk kulit.
  • Menyejukkan kulit.
  • Mengurangkan alahan pada kulit.


2. PENCUCI BUIH (FOAMING FACIAL CLEANSER)


Biasanya pencuci buih berasaskan sabun, gel dan cecair.
Fungsinya :
  • Mengawal muka yang berminyak.
  • Membersihkan kulit dari dalam.
  • Membantu mengurangkan pertumbuhan jerawat.
  • Mampu mengurangkan garis-garis halus pada wajah.


3. SKRUB (SCRUB)

Skrub biasanya berstruktur seperti butiran pasir halus. Selalunya skrub dihasilkan dan diadun dari garam halus, serbuk kopi, serbuk koko, gula pasir, madu lebah dan jugak ekstrak buah-buahan... Paling selalu kita jumpa dari ekstrak aprikot dan badam. Eerrmmm.... cam boleh makan jerk bunyinye ek... Fungsinya??
  • Bertindak sebagai anti bakteria pada kulit.
  • Menanggalkan semua sel-sel mati pada kulit.
  • Membuang daki dan kotoran yang melekat.
  • Menjadikan kulit lebih cerah, halus dan gebu..... sangaaattt!!!


4. PENYEGAR / TONER (TONNER)


Berbentuk cecair dan biasanya dihasilkan dari air mawar dan ekstrak buah-buahan seperti limau atau epal.
Penyegar berfungsi untuk :
  • Menyegarkan kulit.
  • Mengecutkan liang pori-pori kulit muka.
  • Membantu proses penyerapan pelembap yang lebih efektif.
  • Menanggalkan debu-debu & sisa-sisa solekan.


5. TOPENG (MASK)

Topeng / mask ni jarang sket orang nak pakai. Mungkin agak leceh dan perlu mengambil masa sket kot... Topeng ni banyak jenis... yang biasanya digunakan seperti :
  • Jenis serbuk yang dibancuh dengan air mawar
  • Serbuk emas
  • Kertas lembap (biasa dijual dalam bentuk peket)
Struktur topeng ni biasanya dihasilkan dari ekstrak kekacang, bunga, buah-buahan, sayuran dan paling terkini dari serbuk emas tulen.
Apapun jenis topeng ni, fungsinya tetap sama iaitu :
  • Untuk menegangkan kulit.
  • Mencerahkan kulit.
  • Menceriakan wajah yang kusam.
  • Menghalang terbentuknya lubang bekas jerawat.
  • Menghasilkan tisu kulit yang baru.


6. PELEMBAP (MOISTURIZER)


Pelembap selalunya dihasilkan dalam bentuk krim dan mempunyai kandungan air, minyak zaitun, madu lebah dan jugak aloe vera.
Bertindak untuk melembutkan dan melicinkan kulit wajah serta melembapkan kulit wajah yang kering.

Pelembap biasanya terdapat dalam 2 jenis iaitu :

(1) KRIM SIANG (DAY CREAM)

Berfungsi untuk :
  • Menjadi agen tabir suria yang boleh menjadikan kulit cepat rosak sebab sinaran cahaya yang perit dan panas.
  • Melembapkan kulit agar kekal sihat dan tidak cepat berkedut.

(2) KRIM MALAM (NIGHT CREAM)

Fungsinya untuk :
  • Mencerahkan kulit.
  • Melembapkan kulit agar sentiasa kekal segar dan muda.

Camane??? So pasni korang semua tak yah la nak risau-risau kalau nak beli produk penjagaan wajah untuk kat umah ek. Secara amnya fungsinya semua sama. Cuma yang paling penting korang kenal jenis kulit korang dan cariklah produk yang paling tepat untuk kulit korang k!!... Sesungguhnya 
"KECANTIKAN ADALAH HAK MILIK SETIAP INSAN"
... waaahhah!! cheh!! (~__^).... hahahahaa!! See U!!

No comments: