~ STUDIOs CREW ~

Wednesday, August 03, 2011

Segalanya tentang KULIT

HOLLA!! Salam Ramadhan buat semua!!

Bulan-bulan puasa ni memang takde la job mekap. Jadi Satin akan penuhkan artikel kat Ratu Satin Studio ni dengan segala info dan tips untuk semua pembaca setia.

Sebelum ni Satin pernah buat artikel tentang KENALI KULIT WAJAH ANDA & tips penjagaannya, MENGENAL WARNA KULIT dan jugak TIPS PENJAGAAN WAJAH UNTUK LELAKI. Tapi apa sebenarnya fungsi kulit??? Untuk itu hari ni Satin nak citer tentang KULIT dan juga fungsinya.

KULIT merupakan organ homeostasis yang penting untuk semua benda hidup terutama manusia dan haiwan. Bagi manusia, kulit merupakan organ manusia yang paling besar dan memiliki berat sekitar 6 paun. Bertindak sebagai rintangan atau pemisah di antara persekitaran luar dan dalam badan, kulit berperanan melindungi otot dan organ manusia.

Antara fungsi KULIT ialah :


1. PERLINDUNGAN
Lapisan epidermis atau lapisan terkematu merupakan lapisan perlindungan tahap pertama daripada kemasukan bakteria. Lapisan ini yang sentiasa gugur menyebabkan bakteria sukar untuk membiak dan bertapak tetap pada kulit.

2. MENCEGAH DEHIDRASI
Lapisan berkematu amat berkesan untuk mencegah kehilangan air.

3. RANGSANGAN LUAR
Lapisan kulit (dermis) yang mempunyai banyak reseptor, membolehkan kulit peka terhadap perubahan persekitaran. Reseptor-reseptor ini boleh mengesan pelbagai rangsangan seperti tekanan, suhu, sentuhan dan sebagainya.

4. MENYIMPAN LEMAK
Lapisan kulit yang paling bawah merupakan lapisan lemak subkulitan. Lapisan ini merupakan lapisan yang kaya dengan lemak dan juga merupakan penebat haba.

5. SINTESIS VITAMIN D
Apabila lapisan kulit ini terdedah kepada sinaran matahari/ultra ungu, sinaran tersebut akan diserap oleh kulit dan bertindak ke atas prekursor dan seterusnya akan menukarkannya kepada vitamin D.

6. MENGHASILKAN BAU PENYAMARAN
Cenderung kepada haiwan, bau sangat berguna untuk tujuan pertahanan terutama bagi haiwan yang diburu oleh pemangsa. Bau juga bertujuan untuk membezakan antara haiwan tertentu dengan haiwan-haiwan lain. Pigmen dalam kulit sesetengah haiwan mampu meniru atau mengikut perubahan warna persekitaran.


Eerrmmm... tu la dia sedikit info tenteng KULIT yang dapat dikongsi bersama... Pasni sama-sama la kita jaga la kesihatan kulit kita ya... Jumpa lagi kat next artikel (^__^)

Daa daaa..!!

2 comments:

deem said...

hmmm...bagaimana dgn kulit yg tidak sekata ya?problem jugakan.ada petua tradisional ka untuk masalah ini?kalau ada share2lah :)

Ratu Satin said...

@ deem : Nanti Ratu Satin wat posting untuk permintaan deem yea... (^_^)