~ STUDIOs CREW ~

Wednesday, September 28, 2011

PEMERAH PIPI / BLUSHER

HOLLA!!!.... Salam buat semua....
Jumpa lagi dalam segmen 'tips & info' cantik... macam iklan lak ek...
Bagi sesape yang suka bersolek, pastinya solekan tak akan lengkap tanpa pemakaian pemerah pipi @ blusher kan. Nak tau tak cara atau teknik pemakaian blusher yang betul dan tepat??? Jom study kat sini...

Fist of all kita kena tau jenis-jenis blusher / pemerah pipi... Ada 5 jenis blusher utama yang selalu terdapat di pasaran...

JENIS-JENIS
PEMERAH PIPI / BLUSHER


1. CECAIR / LIQUID
- Jenis ini hanya perlu disapukan dengan bantuan jemari.




2. CREAM
- Sesuai bagi yang berkulit normal-kering.




3. TABUR / DEBU
- Paling sesuai digunakan bagi kulit yang berminyak.




4. COMPACT
- Biasanya jenis ini mempunyai berus tersendiri dan sangat mudah untuk dibawa serta sangat praktikal.




5. DUO
- Berfungsi sebagai pemerah pipi (blusher) dan juga boleh digunakan sebagai pembayang mata (eyeshadow).




6. BRONZER / PINKISH
- Berwarna tembaga atau coklat tua (shimmer).
- Merah jambu dan berkilat (Shimmer).




**************************

PENYESUAIAN BLUSHER DENGAN WARNA KULIT


Bila dah kenal jenis-jenis blusher, sekarang kita kena la pulak pastikan apakah rona kulit (skin tone) dan nada kulit kita nie. Ini semua untuk memudahkan pemilihan blusher yang paling sesuai.

1 - Secara rawaknya, rona kulit terdiri dari dua jenis iaitu :
hangat (warm tone)
dingin (cool tone)

2 - Jika kulit cenderung berwarna kuning langsat, kecoklatan hingga gelap, maka kulit korang termasuk dalam kategori "warm tone".
Untuk itu, pilih warna jingga, merah kecoklatan, tembaga atau peach tua.

3 - Jika berkulit cerah, terapkan warna merah jambu, peach muda atau 'beige' sebagai perona kulit jenis dingin (cool tone)

4 - Nada kulit berkaitan dengan tingkat terang atau gelapnya warna kulit. Makin gelap warna kulit, makin kuat warna pemerah pipiyang harus digunakan.

**************************

PENYAPUAN YANG TEPAT

Selain membuat wajah tampak lebih berseri, blusher juga berfungsi memberi dimensi pada wajah.
Jom study cara pakai blusher ikut bentuk wajah pulak.


1. Bentuk wajah BUJUR / OVAL




Bentuk wajah oval selalunya dianggap sebagai bentuk wajah paling ideal. Untuk Nampak sempurna, sapuan blusher hendaklah sedikit melengkung mengikut tulang pipi.

* Sapukan blusher secara memutar di bahagian tengah pipi dan kemudian ke arah atas menuju ke pelipis (buat cam logo Nike tue…) Untuk pemakaian pada waktu malam, tambahkan sedikit blusher pada jambatan hidung untuk menambahkan warna *


2. Bentuk wajah PANJANG / OBLONG



Wajah yang panjang biasanya mempunyai pipi yang tinggi dan dagu memanjang.  Untuk menyeimbangkan wajah, sapukan blusher pada bahgian atas atau sekitar area tulang pipi secara horizontal (arah pemulasan ke kanan dan ke kiri merata).  Lebih tepat lagi sapukan blusher dengan menarik garis lebih mendatar dari hidung ke arah telinga. Teknik ini untuk mencipta ilusi wajah lebih lebar.
Pastikan sapuan tersebut cukup lebar sehingga tidak terlihat seperti riasan perang.
Tambahkan shading di area dagu dengan pilihan warna blusher lebih gelap dari warna pipi.


3. Bentuk wajah BERSEGI / PETAK



Bentuk wajah bersegi kebiasaannya mempunyai garis rahang yang kuat. Untuk menyamarkan kesan tajam, sapukan blusher ke arah mendatar dan ratakan ke atas hingga mendekati telinga. Hindari warna-warna yang menyala.

* Untuk menghaluskan bentuk rahang, sapukan blusher dengan arah memutar dan fokus pada bulatan pipi. Jika ingin membulatkan sudut rahang, sapukan blusher dengan ringan dari dagu ke tepat di bawah telinga. Pastikan untuk tidak terlalu dekat dengan hidung, jika tidak, warna ekstra tersebut akan menarik perhatian pada area bulatan pipi *


4. Bentuk wajah BULAT / ROUND



Wajah yang bulat dapat diselesaikan dengan teknik penyapuan blusher dari pangkal telinga menuju ke pipi dengan menggunakan berus besar.
Mulakan dengan arah pemulasan dari atas ke bawah. Definisikan wajah dengan memakai blusher dengan sudut 45darjah – ikuti bentuk tulang pipi.


5. Bentuk wajah SEGI TIGA / HEART



Bentuk wajah ini mempunyai ruang dahi yang agak sempit dari ruang rahang. Ratakan blusher dari sisi hidung ke arah atas. Hindari warna yang gelap.


**************************

EXTRA TIPS & TRICKS

  • Memakai blusher juga memliki trick tersendiri agar wajah kelihatan sempurna.
  • Untuk sapuan blusher merata pada wajah, gunakan berus yang besar dan berbulu lembut. Ini akan menjadikan efek warna tampak lebih natural.
  • Mengoles blusher terlalu kebawah akan memberi impak wajah kelihatan lebih tua.
  • Bagi yang memiliki kulit yang berjerawat dan bermasalah, elakkan menyapu blusher lebih banyak. Ianya dikhuatiri jerawat akan kelihatan lebih bengkak.
  • Gunakan blusher jenis cream bagi kulit yang berkedut.
  • Wajah pasti akan kelihatan seperti badut sekiranya blusher dibentuk bulatan hanya di bahagian pipi.
  • Bagi yang bertudung, elakkan blusher terlampau terang. Warna tudung dan hiasan kerongsang sudah memadai.
  • Masih bingung untuk mendpatkan posisi yang tepat dalam pemakaian blusher? Caranya adalah dengan mencubit-cubit bahagian pipi dan perhatikan bahagian pipi yang paling berwarna kemerahan, maka disitulah spot yang tepat dalam mengaplikasikan blusher.


~ SELAMAT MENCUBA!! ~

7 comments:

Sariawan Tak Sembuh Awas Kanker Mulut said...

lengkap sekali pemerah pipinya ada tutor prkateknya juga

ctk said...

wah..thank 4 the tips..ct xpenh pkai blusher..tp nti nk try lak..hehehe

Ratu Satin said...

@ Sariawan & ctk : thank you uols.. (^_^)

usherafmiya said...

gud job!! but y no copy???

Ana admi said...

Good job.thx

Ana admi said...

Good job.thx

Ratu Satin said...

@ Ana admi > TQ so much dear :)