~ STUDIOs CREW ~

Friday, October 28, 2011

Apa Itu Bersolek?

Salam buat semua pembaca setia.
Sebelum ni Satin selalu bagi tips dan info tentang kecantikan dan cara-cara penggunaan alat solek. Tapi apakah yang dimaksudkan dengan bersolek sebenarnya?? So kat sini Satin share ngan korang apa yang dimaksudkan dengan bersolek dan apa yang korang perlu tau tentang bersolek.

APA ITU BERSOLEK?


BERSOLEK bermaksud mendandan wajah dan rambut dengan kemas agar kelihatan bersih, rapi, berseri, tampil hebat dan penuh keyakinan.

Ada yang menggunakan jenama sederhana yang ringkas, malah ada jugak yang menggunakan jenama mahal yang lengkap. Apapun sebaik-baiknya pilihlah barangan yang paling sesuai denagn jenis kulit, warna kulit dan yang paling penting mengikut kemampuan masing-masing.... Ye la kalau duit tak banyak tapi nak beli mekap harga ribu riban, mampoo kew???...

Bersolek bukan sekadar mewarnakan atau mengenakan warna dan alat solek pada wajah jerk tapi mesti jugak amik tau tentang pemilihan warna dan penggunaan teknik yang betul. Sebabnya perkara ni bukan setakat untuk korang kelihatan cantik tapi secara tak langsung jugak akan menolong korang yakin dengan penampilan diri. Tapi awas!! Sebaliknya korang akan kelihatan hodoh atau lebih tua dari usia sebenar jika teknik solekan korang salah. Jadi untuk tau tentang teknik-teknik mekap yang betul korang leh la refer kat entri-entri 'Tips Cantik' yang Satin da buat sebelum ni ya... 

PERKARA ASAS YANG PERLU DIAMBIL TAHU SEBELUM BERSOLEK
1 - Pastikan jenis kulit korang
2 - Ke mana arah tuju solekan korang tu... contohnya cam mekap untuk gi dinner ke, nak buat show ke, wedding, gi opis ke atau ape je lah...
3 - Tema apa yang korang bawak; contohnya cam elegen, funky atau girly
4 - Warna camana yang paling sesuai.

KUMPULAN-KUMPULAN WARNA
Bercakap pasal warna nie... asasnya warna ada dua kumpulan iaitu : kumpulan warna sejuk dan kumpulan warna panas. Biasanya kumpulan warna sejuk ni cam ; BIRU PUTIH dan  MERAH JAMBU. Manakala kumpulan warna panas lak antaranya ; MERAH, KUNING dan OREN.

Lepas dah pastikan kumpulan warna apa yang mampoo untuk menyerlahkan lagi penampilan korang, korang kena la pulak mengambil kira tentang pemilihan alat solek yang betul. Terpulanglah sama ada dari segi jenama atau kebersihannya sebab solekan atau mekap seharusnya memberi kesan positif pada metabolisme kulit dan membatu memperbaiki keadaan kulit.


OKEY!!! Thats all for now... 
GOOD LUCK!!

No comments: