~ STUDIOs CREW ~

Thursday, November 03, 2011

VINTAGE MAKE-UP & HAIRSTYLES

Dear readers... Satin pernah share knowledge tentang ARABIC MAKE-UP sebelum ni, & kali ni Satin nak share satu lagi style mekap dengan u all semua iaitu - VINTAGE MAKE-UP -

VINTAGE MAKEUP ni merupakan style mekap yang popular sekitar tahun 1940-an. Mekapnye boleh dikategorikan simple sebab mekap ni hanya banyak memberi tumpuan pada penggunaan eyeliner dan kaler lipstick/gincu yang terang-terang. Tapi zaman ni bukan setakat mekap jerk yang diamik berat tapi cara menata rias gaya rambut jugak sangat dititik-beratkan untuk disuaipadan dengan bentuk muka masing-masing.

" VINTAGE MAKE-UP 1940's "


~ MENYEMPURNAKAN BENTUK MUKA ~

Bentuk muka yang bujur dikatakan bentuk muka yang sempurna.
Tapi camane lak kalau seseorang tu tak memiliki bentuk muka yang bujur?
So, let's see panduan membentuk bentuk muka melalui mekap dan gaya rambut.



BENTUK MUKA BULAT
(ROUND SHAPE FACES)
1. Jangan pakai baju yang mempunyai kolar yang tinggi sejajar dengan ketinggian leher. Ini akan meyebabkan leher menjadi pendek dan menyerlahkan lagi bentuk muka yang bulat!.
2. Pastikan tak ada potongan rambut yang menutupi dahi
3. Pakai gincu/lipstick selaras dengan bentuk bibir. Jangan nak mengada-ngada lebihkan garisan bibir ek, kononnya nak seksi laaa. T baik-baik nak lawa da jadi rupa badut.



BENTUK MUKA PERSEGI
(SQUARE SHAPE FACES)
Elakkan daripada memotong rambut pendek dan tergantung di paras leher atau terlalu pendek sehingga melebihi paras dagu. Jangan sesekali hiraukan kekurangan fizikal wajah seperti bibir yang nipis atau leher yang bulat atau tinggi mendatar.
Berikan haircut yang sedikit melengkung kedalam di hujung rambut atau di tepi sekitar wajah selaras tepat dengan garisan antara dagu dan leher atau boleh jugak dipanjangkan sket.
Penuhi ruang bibir bawah dengan calitan lipstick. Sebaiknya cari baju yang mempunyai potongan leher V. Ini kerana penggunaan leher baju berbentuk V dapat membantu membentuk ilustrasi rahang seolah-olah menurun ke bawah.



BENTUK MUKA PANJANG
(LONG/NARROW SHAPE FACES)
Elakkan dari memakai leher baju berbentuk V kerana ini akan menonjolkan bentuk muka yang lonjong/panjang.
Elakkan juga potongan atau dandanan rambut yang meninggi di atas kepala kerana keadaan ini juga membantu memperlihatkan bentuk wajah yang lonjong/panjang.
Sebaiknya berikan potongan atau dandanan rambut yang bergelombang dan carilah baju yang mempunyai potongan leher bulat atau yang paling sesuai leher bulat yang sedikit keatas (turtle neck).

Jom tengok vedio ringkas membentuk kesempurnaan bentuk muka :


***********************************************
************************

~ VINTAGE MAKE-UP ~

Mekap yang mementingkan penggunaan eyeliner dan maskara. Eyeshadow digunakan dalam kuantiti yang paling minimun hanya bertindak sebagai pembayang mata. Wajah vintage diserikan dengan kilauan lipstick yang menyerlah dengan penggunaan warna-warna yang terang.

FOUNDATION / BEDAK ASAS
Gunakan bedak asas/foundation dari yang berunsur cream dan senada dengan warna kulit.
Kalau nak menampakkan kelainan tak salah untuk memilih bedak asas yang berwarna sedikit gelap.

BEDAK TABUR / LOOSE POWDER
Kesan terbaik adalah pemilihan warna yang lebih terang daripada kelompok pinkish atau light roes.

PEMERAH PIPI / ROUGE / BLUSHER
Merah yang diselangi tona pink/merah jambu
Pink/merah jambu diselangi tona fuschia
Teknik pemakaian blusher leh refer kat tajuk PENYAPUAN YANG TEPAT dalam entri "Tips cantik - PIPI"

MATA & SEKITARNYA
KENING - Bentukkan kening menjadi runcing di hujung dengan kesan lengkung yang sesuai
Gunakan matte eyeshadow untuk highlight di bawah kening dan adunkan dengan sedikit warna yang berkilau sebagai kesan shining.
Bentukkan kening dengan menggunakan pensil kening yang agak runcing untuk membentuk ekor kening yang tajam.

KELOPAK MATA - Sentiasa gunakan pembayang (eyeshadow) mata berwarna lembut. Hidupkan sedikit soket tatapi elakkan daripada mengenai tulang kening. Completekan mekap mata dengan meyapu eyeliner menggunakan liquid eyeliner berwarna hitam atau coklat pekat. Tarik ke atas di hujung ekor.mata. Akhiri merias mata dengan sapuan maskara hitam di bahagian bulu mata atas dan tebalkan hujung bulu mata untuk kesan yang lebih glamour.


LIPSTICK
Era mekap Vintage merupakan satu era zaman kegemilangan mekap yang menggunakan lipstick/gincu dari kelompok warna-warna yang terang. Berikut merupakan contoh-contoh warna lipstick yang popular untuk jenis mekap ini.

MONO TONE


CONTRAS TONE

Light Red
Orange Red
Pink Red
Fuchsia




Deep Red
Cherry Red
Brick Red
Crimson







***********************************************
************************

~ VINTAGE HAIRSTYLES ~

Vintage Hairstyle bagi Satin terlalu istimewa kerana setiap patern / stylenya mempunyai nama tersendiri.

THE MOST POPULAR VINTAGE HAIRSTYLES




1. UPDOS & BANG






2. THE PEEK-A-BOO BANG



3. TOP REVERSE ROLL




4. PIN CURLS




5. GLAMOROUS RETRO






6. PAMPADOUR




7. ROCKABILLY




8. MARILYN MONROE




9. BEEHIVE HAIR





10. VICTORY ROLLS





***********************************************
************************

Sebelum Satin endkan entri ni, Satin attach lagi beberapa gambar VINTAGE MAKEUP & HAIRSTYLE untuk reference.













Okeis... thats all for now... jumpa lagi.. da-daa... :)

***********************************************
************************