~ STUDIOs CREW ~

Thursday, November 03, 2011

VINTAGE MAKE-UP & HAIRSTYLES

Dear readers... Satin pernah share knowledge tentang ARABIC MAKE-UP sebelum ni, & kali ni Satin nak share satu lagi style mekap dengan u all semua iaitu - VINTAGE MAKE-UP -

VINTAGE MAKEUP ni merupakan style mekap yang popular sekitar tahun 1940-an. Mekapnye boleh dikategorikan simple sebab mekap ni hanya banyak memberi tumpuan pada penggunaan eyeliner dan kaler lipstick/gincu yang terang-terang. Tapi zaman ni bukan setakat mekap jerk yang diamik berat tapi cara menata rias gaya rambut jugak sangat dititik-beratkan untuk disuaipadan dengan bentuk muka masing-masing.

" VINTAGE MAKE-UP 1940's "


~ MENYEMPURNAKAN BENTUK MUKA ~

Bentuk muka yang bujur dikatakan bentuk muka yang sempurna.
Tapi camane lak kalau seseorang tu tak memiliki bentuk muka yang bujur?
So, let's see panduan membentuk bentuk muka melalui mekap dan gaya rambut.



BENTUK MUKA BULAT
(ROUND SHAPE FACES)
1. Jangan pakai baju yang mempunyai kolar yang tinggi sejajar dengan ketinggian leher. Ini akan meyebabkan leher menjadi pendek dan menyerlahkan lagi bentuk muka yang bulat!.
2. Pastikan tak ada potongan rambut yang menutupi dahi
3. Pakai gincu/lipstick selaras dengan bentuk bibir. Jangan nak mengada-ngada lebihkan garisan bibir ek, kononnya nak seksi laaa. T baik-baik nak lawa da jadi rupa badut.



BENTUK MUKA PERSEGI
(SQUARE SHAPE FACES)
Elakkan daripada memotong rambut pendek dan tergantung di paras leher atau terlalu pendek sehingga melebihi paras dagu. Jangan sesekali hiraukan kekurangan fizikal wajah seperti bibir yang nipis atau leher yang bulat atau tinggi mendatar.
Berikan haircut yang sedikit melengkung kedalam di hujung rambut atau di tepi sekitar wajah selaras tepat dengan garisan antara dagu dan leher atau boleh jugak dipanjangkan sket.
Penuhi ruang bibir bawah dengan calitan lipstick. Sebaiknya cari baju yang mempunyai potongan leher V. Ini kerana penggunaan leher baju berbentuk V dapat membantu membentuk ilustrasi rahang seolah-olah menurun ke bawah.



BENTUK MUKA PANJANG
(LONG/NARROW SHAPE FACES)
Elakkan dari memakai leher baju berbentuk V kerana ini akan menonjolkan bentuk muka yang lonjong/panjang.
Elakkan juga potongan atau dandanan rambut yang meninggi di atas kepala kerana keadaan ini juga membantu memperlihatkan bentuk wajah yang lonjong/panjang.
Sebaiknya berikan potongan atau dandanan rambut yang bergelombang dan carilah baju yang mempunyai potongan leher bulat atau yang paling sesuai leher bulat yang sedikit keatas (turtle neck).

Jom tengok vedio ringkas membentuk kesempurnaan bentuk muka :


***********************************************
************************

~ VINTAGE MAKE-UP ~

Mekap yang mementingkan penggunaan eyeliner dan maskara. Eyeshadow digunakan dalam kuantiti yang paling minimun hanya bertindak sebagai pembayang mata. Wajah vintage diserikan dengan kilauan lipstick yang menyerlah dengan penggunaan warna-warna yang terang.

FOUNDATION / BEDAK ASAS
Gunakan bedak asas/foundation dari yang berunsur cream dan senada dengan warna kulit.
Kalau nak menampakkan kelainan tak salah untuk memilih bedak asas yang berwarna sedikit gelap.

BEDAK TABUR / LOOSE POWDER
Kesan terbaik adalah pemilihan warna yang lebih terang daripada kelompok pinkish atau light roes.

PEMERAH PIPI / ROUGE / BLUSHER
Merah yang diselangi tona pink/merah jambu
Pink/merah jambu diselangi tona fuschia
Teknik pemakaian blusher leh refer kat tajuk PENYAPUAN YANG TEPAT dalam entri "Tips cantik - PIPI"

MATA & SEKITARNYA
KENING - Bentukkan kening menjadi runcing di hujung dengan kesan lengkung yang sesuai
Gunakan matte eyeshadow untuk highlight di bawah kening dan adunkan dengan sedikit warna yang berkilau sebagai kesan shining.
Bentukkan kening dengan menggunakan pensil kening yang agak runcing untuk membentuk ekor kening yang tajam.

KELOPAK MATA - Sentiasa gunakan pembayang (eyeshadow) mata berwarna lembut. Hidupkan sedikit soket tatapi elakkan daripada mengenai tulang kening. Completekan mekap mata dengan meyapu eyeliner menggunakan liquid eyeliner berwarna hitam atau coklat pekat. Tarik ke atas di hujung ekor.mata. Akhiri merias mata dengan sapuan maskara hitam di bahagian bulu mata atas dan tebalkan hujung bulu mata untuk kesan yang lebih glamour.


LIPSTICK
Era mekap Vintage merupakan satu era zaman kegemilangan mekap yang menggunakan lipstick/gincu dari kelompok warna-warna yang terang. Berikut merupakan contoh-contoh warna lipstick yang popular untuk jenis mekap ini.

MONO TONE


CONTRAS TONE

Light Red
Orange Red
Pink Red
Fuchsia




Deep Red
Cherry Red
Brick Red
Crimson







***********************************************
************************

~ VINTAGE HAIRSTYLES ~

Vintage Hairstyle bagi Satin terlalu istimewa kerana setiap patern / stylenya mempunyai nama tersendiri.

THE MOST POPULAR VINTAGE HAIRSTYLES




1. UPDOS & BANG






2. THE PEEK-A-BOO BANG



3. TOP REVERSE ROLL




4. PIN CURLS




5. GLAMOROUS RETRO






6. PAMPADOUR




7. ROCKABILLY




8. MARILYN MONROE




9. BEEHIVE HAIR





10. VICTORY ROLLS





***********************************************
************************

Sebelum Satin endkan entri ni, Satin attach lagi beberapa gambar VINTAGE MAKEUP & HAIRSTYLE untuk reference.













Okeis... thats all for now... jumpa lagi.. da-daa... :)

***********************************************
************************

14 comments:

Anonymous said...

Hey! Quick question that's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when viewing from my iphone4. I'm trying
to find a theme or plugin that might be able to resolve this issue.
If you have any suggestions, please share. Thank you!



Also visit my blog post ... low back pain poster

Anonymous said...

I just like the helpful information you provide to your articles.
I'll bookmark your blog and take a look at once more here regularly. I am reasonably certain I'll learn
many new stuff right right here! Good luck for
the following!

Also visit my webpage :: cauda equina syndrome definition

Anonymous said...

Hey I know this is off topic but I was wondering
if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

Have a look at my webpage - las vegas golf schools

Anonymous said...

It's appropriate time to make some plans for the future and it's time to be happy.
I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or tips.
Perhaps you can write next articles referring to this
article. I want to read even more things about it!

My homepage - Orlando Chiropractor

Anonymous said...

Spot on with this write-up, I absolutely believe this amazing site needs far more
attention. I'll probably be back again to see more, thanks for the info!

Also visit my web-site :: myrtle beach golf school for kids

Anonymous said...

When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and
now each time a comment is added I get four emails with
the same comment. Is there any way you can remove people from that service?

Thanks!

Here is my web site las vegas golf tips

Anonymous said...

Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation.
My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is totally off
topic but I had to share it with someone!

Look into my web site http://www.getfave.com/19316699-florida-spine-and-rehab-center

Anonymous said...

I was curious if you ever considered changing the layout of your website?
Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images.
Maybe you could space it out better?

Feel free to visit my web site - Golf Schools Las Vegas

Anonymous said...

Good post. I definitely appreciate this website.
Keep writing!

Here is my webpage respiratory therapy review

Anonymous said...

I write a comment each time I especially enjoy a post on
a site or I have something to contribute to the discussion.
Usually it is triggered by the sincerness communicated in the post I looked at.
And on this article "VINTAGE MAKE-UP & HAIRSTYLES".
I was moved enough to drop a thought :-P I actually do have some questions for you if
it's allright. Could it be simply me or do a few of the comments come across like written by brain dead individuals? :-P And, if you are writing on additional online social sites, I'd like to keep up with you.
Could you make a list the complete urls of all your communal sites like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?


Check out my site http://www.al-dalel.com

Anonymous said...

It's truly very complex in this full of activity life to listen news on TV, thus I just use world wide web for that purpose, and get the most up-to-date information.

Check out my web site; sociology ucf minor

Anonymous said...

Hello there! Would you mind if I share your blog with my myspace group?

There's a lot of people that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thank you

my blog ... burning pain in right scapula

Anonymous said...

Hello every one, here every one is sharing these knowledge,
so it's good to read this weblog, and I used to pay a quick visit this webpage daily.

Review my site: Orlando Sushi

foxtuner said...

i like this type of make up tips,thanks for share this.
find 3 min hair ponytail video